CHIP - ZÁŘÍ 2001

CoNet Discobolos

Přihoďte disk

Discobolos

Mnoho správců sítě se asi neustále potýká s nedostatkem místa na sdílených discích. Řešením je omezit uživatele v jejich "rozletu", popřípadně se mohou do serveru přidat další disky (což nemusí být vždy triviální), nebo se může koupit server nový. Další možností je pořízení specializovaného diskového zařízení – síťového souborového serveru. Tato zařízení se někdy označují jako NAS (Network Attached Storage).

My jsme například už psali o Snap Serveru firmy Quantum, ale existují i další produkty, jako Max-Attach firmy Maxtor nebo SureStore HD Server firmy Hewlett-Packard. Nyní jsme měli možnost vyzkoušet podobné řešení české firmy CoNet. Ta nabízí své zařízení nazvané Discobolos, což je jednoduchý linuxový server s diskovou kapacitou od 20 do 320 GB. Vyzkoušeli jsme verzi s nejvyšší kapacitou (verze Enteprise), tedy 320 GB. Disky v diskovém zařízení Discobolos byly ovšem v RAID poli (RAID 5), při jehož použití se kapacita sníží na 240 GB. Diskový server je tak ale částečně chráněn proti ztrátě dat a při poškození jednoho disku z RAID pole pracuje dále a poškozený disk je možné vyměnit. Kromě diskového pole RAID 5 jsou podporována i pole RAID 0 a 1.

K serveru Discobolos se připojuje pouze napájecí kabel a síťový kabel a všechna nastavení se provádí pomocí webového rozhraní. Server má nastavenou IP adresu (je napsaná na jeho zadní straně) a lze ji pochopitelně změnit. Klient, ze kterého se nastavení provádí, musí být ovšem příslušně nastaven a být ve stejném segmentu sítě. Ve webovém prostředí se nastavují i přístupová práva a disky serveru si pak mohou jednotliví uživatelé namapovat.

Server pracuje jako Windows server, a lze s ním tedy pracovat v prostředí sítě MS Windows. Podporován je i Netware File System a Apple server. Další služby, jako například WWW-server nebo e-mail server, jsou za příplatek dostupné také. Server Discobolos lze připojit kamkoli v síti a počet připojených uživatelů asi není nijak omezen. Nemusíte přitom platit za žádné licence za jednotlivé klienty, což je výhoda. Server je založen na operačním systému Linux. Vypadá jako malý, ale mohutný trezor zamčený na klíček a nelze se do něj ani podívat. Jsou v něm ale použity disky typu EIDE, které jsou levnější než SCSI disky. Zepředu jsou čtyři stavové diody informující o zapnutí serveru, činnosti disků a připojení do sítě.

Instalace je poměrně jednoduchá a komunikace probíhá v českém jazyce. Pohodlnější by byl ale nějaký windowsový program, který by sám server v síti našel a pomohl ho nakonfigurovat (prý se na něm již pracuje). Hodil by se ale třeba i program pro klienty, který by umožnil zálohování jejich lokálních disků na Discobolos, a zajímavá by byla i možnost přejímání práv uživatelů z již existujících serverů nebo změna RAID pole. Po dobu testu jsme nenarazili na problémy a serveru nedűlají potíže ani české znaky v názvech souborů. Doba odezvy je dobrá (ovšem netestovali jsme větší zatížení více klientů), ale zde spíše záleží na propustnosti lokální sítě. Hlavní výhodou tohoto serveru je příjemná cena, která je mnohem nižší než u serverů zahraniční provenience.

Pavel Trousil

DISCOBOLOS
Síťový souborový server pro malé a střední firmy.
Kapacita: 320 GB
Rozhraní: RJ-45 (100/10 Base-T)
Emulované servery: Novell, Windows 98/NT/2000, UNIX, Apple server
Rozměry: 432 × 432 × 44 mm